Hachis Parmentier
Este o reteta frantuzeasca, mai exact un "gratinat" cu piure de cartofi, carne tocata si legume tocate marunt acoperite de cele mai multe ori de un strat de branza rasa. Exista si variatii in care se foloseste carne de pui.Numele de hachis ( care inseamna tocat, maruntit ) se foloseste pentru a caracteziza aceasta reteta datorita faptului ca toate ingredientele sunt tocate, maruntite, iar cel de Parmentier este cel al autorului acestei retete, nutritionistul Antoine-Augustin Parmentier.
In Belgia ( zona Flamanda ) se mai numeste "Gehakt Parmentier" sau "Jagerschotel" iar in Anglia este cunoscuta sub numele de "Shepherd's pie" - daca este facuta cu carne de miel - , "Cottage Pie" - cu carne de vita - Fisherman's Pie - evident cu peste sau "Shepherdess pie" care este varianta vegetariana. Sursa: Wiki
Nu este o reteta cu ingrediente "batute in cuie" legumele pot varia de la o reteta la alta. ( morcov, praz, mazare etc )
Varianta pe care o voi posta eu este inspirata in cea a lui Jeroen Meus dar pe care am adaptat-o dupa gustul meu si va spun asta pentru ca de cele mai multe ori veti gasi reteta cu piure-ul deasupra carnii si nu asa cum am facut eu.
Timp de prep:40 Min
Timp de gatit:15 Min
Portii: 4
5/
5 stars from
1 user(s).
Ingrediente:
Pentru bechamel
3 linguri cu varf de faina
70 gr unt
o cana cu lapte
50 gr branza emmentaler rasa
nucsoara
sare si piper
1 conopida sau 500gr congelata
700gr carne tocata ( vita sau mix vita-porc)
1 kg cartofi
1 praz
1 ceapa medie
1 ou
cimbru
rozmarin
100gr branza emmentaler rasa
unt sau ulei de masline pentru prajit
1 lingura pesmet
sare si piper
700gr carne tocata ( vita sau mix vita-porc)
1 kg cartofi
1 praz
1 ceapa medie
1 ou
cimbru
rozmarin
100gr branza emmentaler rasa
unt sau ulei de masline pentru prajit
1 lingura pesmet
sare si piper
##LAVEEM_LABEL-ID:35ec7910##
Pentru bechamel
3 linguri cu varf de faina
70 gr unt
o cana cu lapte
50 gr branza emmentaler rasa
nucsoara
sare si piper
Preparare:
- Fierbeti cartofii, adaugati un cub de unt, sare, piper si putina nucsoara si ii pasati. Adaugati laptele si oul si continuati sa pasati pana obtineti un piure fin.
- Fierbeti conopida doar "al dente" si o treceti pe sub apa rece pentru a stopa gatirea.
- Intr-o tigaie incingeti untul/uleiul ( eu am pus din ambele ) si prajiti prazul si ceapa pana devin transparente.
- Adaugati carnea si prajiti pana aceasta prinde o culoare usor aurie. Condimentati daca este nevoie.
- Intre timp pregatiti sosul bechamel.
- Topiti untul intr-o craticioara, adaugati faina si amestecati apoi adaugati treptat laptele si branza rasa pana cand aceasta s-a topit si sosul s-a ingrosat ( dar nu foarte gros )
- Condimentati cu un praf de nucsoara, sare si piper.
- Asezati piureul in vasul pentru cuptor si turnati carnea deasupra.
- Asezati bucatile de conopida , iar apoi sosul bechamel.
- Asezati branza rasa peste tot si dati recipientul la cuptor la 180°C pana cand branza prinde o crusta aurie.
Pofta buna !