Google ads Retete Melias: Stoemp de legume

Pagini

Translate to your language

vineri, 3 mai 2013

Stoemp de legume



Simplu, rapid si gustos.
In cazul in care nu stiti stoemp este un fel de piure facut din mai multe legume, o mancare populara din zona flamanda.
Piureul de cartofi este amestecat cu una sau mai multe dintre urmatoarele legume: ceapa si morcovi, praz, spanac, cicoare (sau andive) mazare sau varza si aromat cu cimbru si frunze de dafin si insoteste de obicei carnatii taranesti prajiti, diverse fripturi, gratar sau rotisor.

Eu l-am facut din cartofi si morcov, fara ceapa dar va postez reteta originala cu ceapa + alte modalitati pe care le-am gasit pe acest site.

  Ingrediente:
( pentru 4 pers.)

800 gr carnati ( am folosit chipollata )
1 kg cartofi
500 gr morcov
1 ceapa
patrunjel
putin unt
o jumatate de lingurita de zahar
putina smantana lichida ( sau lapte )
sare, nucsoara

Preparare:

  1. Cu morcovi:
  • Fierbeti cartofii cu putina sare si ii scurgeti bine. 
  • Separat caliti ceapa, adaugati morcovul rondele, apa cat sa le acopere, o frunza dafin si putin delicat sau o bucatica mica dintr-un cub de pui, o lingurita de zahar si le lasati pana morcovul este fiert.

  • Scurgeti bine de apa, puneti toate legumele impreuna si le striviti folosind pasatorul. Adaugati putin unt, putina smantana lichida, patrunjel, nucsoara, sare, piper si serviti ca atare sau ca si garnitura. 




   2.  Cu fasole verde sau pastai:
  •  La fel ca si cu morcovi, dar fara zahar si dafin, doar un pic de cimbru si eventual, un strop de otet.

   3.  Cu varza:
  •  Se fierbe in apa sarata separat, fara capac ca sa isi pastreze culoarea si nu o fierbeti foarte mult.

   4. Cu linte:
  • Caliti ceapa, adaugati lintea fiarta si scursa foarte bine, condimentati cu un pic de cimbru.

   5. Cu praz:
  • Idem morcovi, dar fara zahar, dafin si delicat, cu un pic de cimbru. Iar patrunjelul  il inlocuiti cu arpagic tocat.

   6. Cu andive sau cicoare:
  • Ca si cu morcovi dar fara ceapa si patrunjel. Eventual cu un pic mai mult zahar. ( Am pus link pentru ele pentru ca am vazut multe retete unde cicoarea este numita andive ).

   7. Cu spanac:
  • Ca si cu morcovi dar fara ceapa si patrunjel, Eventual mai multa nucsoara.
Puteti de asemenea adauga bacon atunci cand stoemp-ul este gata si folosi alte condimente (arome) sau mustar,macris si purslane.

Am servit cu chipollata si fasole verde cu ceapa calita.

Pofta buna !

Blogarama - The Blog Directory Toate retetele sunt pe Petitchef
Creative Commons License
Cooking recipes by Melian23 is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.