Friptura de vita perfecta
Astazi vreau sa "vorbesc" despre carnea de vita. Mai exact despre steak.
Ce e mai gustos decat o friptura de vita frageda, langa o portie de cartofi prajiti si o salata ? Dupa parerea mea nu are nici un rost o friptura super facuta sau care nu este facuta corect.. isi pierde gustul, din cea mai buna, frageda si gustoasa friptura poate deveni cea mai rea si cred ca mai bine mananci o friptura de porc, decat una de vita ce da impresia ca mesteci un cauciuc.
Am si o nedumerire de fapt, pentru ca am cautat imagini cu un grafic al unei vaci transate si nu am gasit nici unul in romana si mi-a trezit curiozitatea ... oare la noi cum se transeaza ? chiar nu stiu ...dar ca idee postez unul in franceza pentru ca nu am gasit nici in engleza unul care sa arate cum se transeaza carnea in Belgia.
Timp de prep:10 Min
Timp de gatit:7 Min
Portii: 4
5/
5 stars from
1 vote(s).

Ingrediente:
4 bucati (eu am folosit "rumpsteak"-vezi grafic nr 5)
a cate 200 gr fiecare
a cate 200 gr fiecare
100 gr unt pentru prajit
sare mare (de mare preferabil )
piper proaspat macinat
Pentru marinata:
100 ml ulei
( am combinat ulei de floarea soarelui cu ulei de masline )
piper
chili praf sau ardei iute
jalapeño ( optional )
3 catei de usturoi zdrobiti
praf de usturoi
un varf de sare
##LAVEEM_LABEL-ID:461d834d##
V-am postat acum ceva timp reteta de Carbonade, in grafic puteti vedea exact partea care se foloseste; este vorba de numerele 26 si 27 iar in cazul retetei de astazi, cum spuneam mai sus este numarul 5. Sper sa va fie de ajutor. Aici gasiti si detaliile
Ok sa trecem la reteta ca am insirat destule.
Eu am marinat carnea pentru ca devine mult mai frageda si prinde un gust excelent dar voi puteti sa o faceti nemarinata daca doriti. Puteti de asemenea sa o faceti pe gratar.
Preparare:
- Intr-un recipient amestecati toate ingredientele pentru marinata, asezati carnea inauntru acoperita complet cu marinata si o lasati cel putin 2 ore sau peste noapte.O intoarceti macar 1 data.
- Scoateti carnea de la rece 20 de minute inainte de preparare si o asezati pe o farfurie putin inclinata sa se scurga uleiul in plus. Este important, altfel cand o gatiti nu va fi calda decat la exterior, mai ales daca o doriti "blue" sau "sagniant" Eu am lasat condimentele pe ea.
- Puneti o tigaie pe foc mediu si adaugati untul cand aceasta s-a incins.
- Cand acesta devine spumos si usor maroniu pe marginile tigaii adaugati carnea si o prajiti la foc mare ( aproape maxim - daca de exemplu maximul ar fi 10 o prajiti la 8,5-9 ) in functie de cum o preferati. ( vezi detalii mai jos )
- Daca o faceti nemarinata condimentati carnea cu sare si piper pe o parte si o asezati in tigaie cu partea condimentata in jos. Condimentati apoi si partea de sus.
- Cand este gata, scoateti carnea pe o farfurie si o acoperiti cu o folie de aluminiu. O lasati 3 minute sa se odihneasca.
Important !
- NU intepati carnea cu furculita atunci cand o intoarceti. Folositi un cleste. In cazul in care totusi folositi o furculita incercati sa o apucati de un colt. Daca friptura este strapunsa de furculita isi va pierde tot sucul dinauntru.
- Carnea se intoarce o singura data maxim 2, asta in cazul in care va dati seama tarziu ca ati prajit-o prea putin pe prima parte ! Daca o veti intoarce de mai multe ori riscati sa aveti o friptura tare.
In general, sunt 4 modalitati de preparare
- se prajeste aprox 1 minut pe centimetru grosime, deci depinzand de friptura o prajiti minutele corespunzatoare - pentru o friptura de 2 cm ca in cazul meu dupa cum urmeaza:
- NU intepati carnea cu furculita atunci cand o intoarceti. Folositi un cleste. In cazul in care totusi folositi o furculita incercati sa o apucati de un colt. Daca friptura este strapunsa de furculita isi va pierde tot sucul dinauntru.
- Carnea se intoarce o singura data maxim 2, asta in cazul in care va dati seama tarziu ca ati prajit-o prea putin pe prima parte ! Daca o veti intoarce de mai multe ori riscati sa aveti o friptura tare.
In general, sunt 4 modalitati de preparare
- se prajeste aprox 1 minut pe centimetru grosime, deci depinzand de friptura o prajiti minutele corespunzatoare - pentru o friptura de 2 cm ca in cazul meu dupa cum urmeaza:
- Rare sau Blue -( carnea ramane cruda in interior cu sange), facuta doar pe dinafara: o lasati intre 40 de secunde si un minut pe fiecare parte
Medium rare sau Saignant - este facuta pe jumatate interiorul ramane crud, roz pal inauntru ( are doar putin sange ): o lasati doua minute pe fiecare parte
- Medium sau A point, ramane de culoare roz in interior ( nu are sange deloc ): o lasati trei minute pe fiecare parte
- Done sau Biencuit este ultima alegere, daca nu vreti carne arsa si tare ca un cauciuc. Carnea este facuta complet, in acest caz nu mai ramane roz ci o culoare gri-maro. O lasati 4 minute pe fiecare parte.
Pofta Buna !