"In dictionarul Academiei Regale Spaniole editia din 2001 sangria este definita astfel: "Bautura racoritoare compusa din apa si vin, cu zahar, lamaie si alte adaosuri" In aceeasi editie se semnaleaza ca in Ciudad Real, Toledo si Cuenca sangria se numeste "zurra" insa din legislatia comunitara se intelege ca "sangria" si "zurra" sunt doua bauturi diferite. Diferenta fundamentala este ca in sangria nu se adauga bauturi alcoolice tari pe cand zurra se prepara cu brandy, cogniac sau alte bauturi cu grad ridicat de alcool. Legislatia pare a capta mai bine decat Dictionarul Academiei sensul real al ambelor si adevarul este ca multa lume numeste sangria ceea ce este de fapt o zurra"Sursa
Am colectat cateva retete de sangria si zurra pe care vi le prezint mai jos ca la urmatorul barbecue sa incercati ceva nou.
Puteti adauga sau inlocui si cu alte fructe: capsuni, piersici, kiwi, pepene rosu etc.
Eu am facut-o asa:
1 l de vin rosu
1 para
1 portocala + sucul de la alta portocala
1 lamaie
1 mar
1/3 pepene galben
1 banana
500 ml apa minerala sau fanta
2 linguri de zahar
- Turnati vinul intr-o carafa si adaugati sucul de la 1 portocala.
- Taiati fructele cubulete si le adaugati peste.
- Dizolvati zaharul in putina apa calda si il adaugati si pe acesta iar ultima apa minerala respectiv fanta.
- Amestecati bine si lasati la frigider 1-2 ore.
- Inainte de a servi adaugati gheata in carafa. Ornati cu o felie de lamaie, portocala sau ce doriti.
Alte retete:
2 litri de vin roșu
1 litru de suc de portocale
1/4 litru de rom negru
2 mere
1 litru de suc de portocale
1/4 litru de rom negru
2 mere
2 banane
1 portocala
1/2 pastaie de vanilie
un varf de scortisoara macinata
1 portocala
1/2 pastaie de vanilie
un varf de scortisoara macinata
- Taiati fructele cubulete
- Amestecati vinul cu sucul de portocale, romul si gheata ( daca o veti servi imediat ).
- Adaugati fructele iar apoi vanilia si scortisoara. Amestecati bine si serviti.
1 sticla de cava ( vin spumos )
1 lamaie
2 portocale
1 piersica
4 capsuni
2 linguri de zahar
50 cl vin rosu
gheata
puteti adauga si pepene galben
- Taiati cubulete 1 portocala, piercica si capsunile.
- Stoarceti cealalta portocala si lamaia si turnati sucul in carafa. Adaugati vinul peste
- Turnati cava incet sa nu faca prea multa spuma, adaugati gheata, apoi vinul rosu si zaharul. Amestecati bine si serviti.
1 litru de cidru
1 mar
1 piersica
1 portocala
1 lamaie
1 cutie de fanta sau suc natural
1 cutie de suc de mere
zahar
un strop de rom, brandy, Cointreau sau Martini
1 mar
1 piersica
1 portocala
1 lamaie
1 cutie de fanta sau suc natural
1 cutie de suc de mere
zahar
un strop de rom, brandy, Cointreau sau Martini
- Taiati fructele marunt. Amestecati sucul cu cidru si Martini ( sau ce alegeti ), adaugati zaharul si amestecati.
- Adaugati fructele si lasati la rece 1-2 ore. Adaugati gheata si serviti.
2 mere
2 piersici
1 litru de vin alb
1 litru de suc de portocale
1 pahar de sampanie sau cava
200g de zahar
- Curatati fructele de coaja si le taiati cubulete.
- Adaugati zaharul si vinul si amestecati bine.
- Adaugati incet sampania sau cava si lasati la rece 1-2 ore.