Translate to your language

duminică, 27 octombrie 2013

Tortilla spaniola / Tortilla de patatas

Tortilla spaniola autentica
Probabil cu totii ati auzit, mancat sau gatit tortilla de patatas. Este una din cele mai cunoscute si servite aperitive spaniole, cu foarte putine ingrediente si rapid de facut. Cu toate astea, se pare ca nu intotdeauna iese perfecta dar nu va faceti probleme, astazi va postez o modalitate de a o prepara cu care nu veti da gres niciodata.
Foarte important in aceasta reteta pe langa ingrediente care trebuie sa fie de calitate, este cantitatea de oua vs cartofi si tigaia, care trebuie sa fie antiaderenta ( sa nu se lipeasca ).
Tortilla se poate face cu sau fara ceapa.
Va postez reteta autentica de tortilla de "patatas" ( cartofi ) spaniola dar din cauza faptului ca mie nu imi place ceapa decat cruda sau prajita iar in acest caz este mai mult fiarta in ulei sa spun asa, eu am decis sa pun ardei gras.

Timp de prep:10 Min
Timp de gatit:20 Min
Portii: 4








Ingrediente:

3 cartofi mari
5 oua
1 ceapa medie
200 ml ulei de masline extra virgin
sare








Preparare:
    • Curatati si spalati cartofii. Taiati-i pe lung in 2 apoi fiecare bucata din nou in 2 pe lung iar apoi pe lat in felii de maxim 5 mm. Da, destul de subtiri.
    • Puneti uleiul in tigaie si cand este caldut nu fierbinte, adaugati cartofii ( fara sa ii mai spalati dupa ce i-ati taiat ).
    • Curatati si taiati ceapa solzisori ( sau ardeiul cubulete ) si cand uleiul ajunge la fierbere mai lasati 5 minute apoi adaugati un praf de sare si ceapa si lasati sa fiarba in baie de ulei la foc lent ( trebuie sa fiarba in ulei nu sa se prajeasca deci aveti grija sa fie destul cat sa ii acopere totul ).
    • Lasati 15-20 de minute sa fiarba acoperit cu un capac pe jumatate. Amestecati din cand in cand.
    • Cand sunt gata cartofii ( cand s-au inmuiat si se rup usor ) puneti-i intr-o sita sa se scurga bine uleiul.
    • Intre timp bateti ouale bine si condimentati cu putina sare si piper.
    • Adaugati cartofii in omleta si amestecati bine.
    Acum partea importanta!
    • Puneti tigaia cu putin ulei pe foc ( 1-2 linguri ) si cand uleiul s-a incins reduceti putin focul, turnati omleta si miscati energic tigaia timp de 30 de secunde ca si cum sotati legume si doriti sa le intoarceti/amestecati sau amestecati rapid cu o lingura de lemn in toate directiile de cateva ori pana cand nu se mai vede ou crud /lichid ( nu va faceti griji va lua forma dupa aceea ) iar apoi cu o spatula impingeti pe marginile tortillei (suna ciudat sper ca este corect ) si lasati 5 minute la prajit. Miscati din nou tigaia stanga-dreapta pentru a va asigura ca nu este lipita deloc.
    • Luati o farfurie curata, o puneti peste tortilla si intoarceti tigaia. O puneti inapoi in tigaie pe partea cealalta ( lasand-o sa alunece din farfurie ) impingeti din nou marginile in jos si mai lasati 5-7 minute la foc mic apoi o scoateti pe o farfurie.
Se poate servi calda sau rece, ca sandwich cu paine si ardei verde copt sau cum doriti.


Tortilla se mai poate face si :
- Cu dovlecel sau ardei ( cum am facut eu ) in locul cartofilor sau
- Cu spanac si usturoi. (400 gr spanac - 3 oua -3 catei de usturoi - putin ulei de masline ) Caliti usturoiul, adaugati spanacul scurs foarte bine, caliti, apoi adaugati omleta si prajiti pe ambele parti )

Eu astazi am incercat-o cu bacon rosii si ardei. Delicioasa !

Pofta Buna !
Blogarama - The Blog Directory Toate retetele sunt pe Petitchef
Creative Commons License
Cooking recipes by Melian23 is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.